Bolečine v vratu in ramenih

Z bolečinami v vratu in ramenih se sooča mnogo ljudi. Ste med njimi tudi vi? Se zbudite s trdim vratom, težko obračate glavo, imate občutek, da so vaša ramena ves čas zategnjena, pa jih ne zmorete oziroma ne znate sprostiti? Vse to se lahko »nadgradi« še z glavobolom, vrtoglavico, mravljinčenjem rok. 

Vzroki za te težave so lahko različni, a primarni, tudi če se kasneje že razvije napredujoč zaplet v obliki raznih degenerativnih sprememb, hernije, stisnjenega živca, artritisa,…je togost trupa.  Zamrznjen je center telesa, onemogočena je sproščena rotacija. Premikanje celotne hrbtenice, ne le vratnega dela, je oteženo.

Na probleme z vratom in rameni ne smemo gledati izolirano, ločeno od ostalega delov. Imamo telo, katerega delovanje in gibanje je celota.

Problemi v vratu so tako lahko posledica konstantno prenapetega ledvenega dela hrbta in aktiviranega refleksa zelene luči.

Po drugi strani pa stalno vklopljen refleks rdeče luči, ko smo stisnjeni skupaj po sprednji strani, tudi povzroči drugačno lego glave in vratu. Primerna drža telesa je takšna, da je uho v liniji z ramo in komolcem.  Vretenca ustrezno podpirajo glavo, ki tehta okrog pet kilogramov, mišice vratu so temu primerno sproščene. Kadar pa je aktiviran refleks rdeče luči, glava ni več poravnana v prej omenjeni liniji, ampak je pomaknjena naprej. Vsak centimeter pomika naprej, pomeni 2 kg večjo obremenitev na hrbtenico. Mišice vratu se morajo dodatno zategniti, da lahko obdržijo glavo v pokončnem položaju. Tak neprimeren položaj glave zagotovo jača tudi vsakodnevna, pri mnogih večurna, uporaba pametnih telefonov, sedenje za računalniki.

Bolečine v vratu in ramenih lahko povežemo tudi s čustvi. Spomnite se, kako zategnete ramena, ko ste jezni, pa te jeze ne smete aktivno izraziti, na primer zavpiti ali koga udariti. In kaj se zgodi, ko ste žalostni, prestrašeni? Ramena stisnete skupaj, povesite glavo. Če se to zgodi redko, ni problematično, do težav pride, ko se to dogaja pogosto in se takšna drža telesa nezavedno ohranja, napetosti pa se ne sproščajo.

S pomočjo AEQ metode® se ponovno naučimo sproščati mišice, nad njimi zopet vzpostavimo nadzor. Pričnemo se zavedati prisotnosti refleksov rdeče in zelene luči in jih postopoma odpravljamo. Povečamo gibljivost hrbtenice. Tako odpravljamo pogoje za boleč vrat, ramena in vse težave ter bolezni povezane s tem.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode®, 3. stopnje