Kaj imata skupnega potica in AEQ metoda®?

No, oboje je dobro, bi morda bila prva asociacija.

Sedaj pa resneje.

K pisanju me je vzpodbudilo razmišljanje, zakaj nekateri menijo, da je AEQ metoda bolj »moška metoda«. Res je, da je veliko osnovnih principov razloženih na fizikalni način, od zakona akcije in reakcije, preko zakona termodinamike, entropije, pritiskov, kot primeri za razlago pa so dostikrat izbrani avtomobili, tanki,… Res je morda to v povprečju bližje moškim in njihovem dojemanju, toda AEQ metoda® je v svojem bistvu metoda, s katero naj bi na vseh področjih življenja dosegli čim boljše ravnovesje. In zato lahko poleg moškega principa razlage uporabimo tudi bolj ženski princip, s primeri, ki so bližje ženskemu razmišljanju in delovanju.

Ker to pišem v času velikonočnih praznikov, mi je kot primer za razlago prišla na misel potica. Torej, da lahko pri izdelavi oziroma peki potice najdemo marsikaj, kar uči AEQ metoda.    

Če želimo speči dobro potico, si moramo vzeti dovolj časa, imeti moramo zadosti energije, ne smemo biti utrujeni in v stiski s časom. Prav enako je, ko se odločimo za izvajanje AEQ vaj® – da smo lahko pri stvari, skoncentrirani na to, kar delamo, se nam ne sme muditi in ne smemo biti preveč utrujeni, s primanjkljajem energije.

Ko spečemo potico, ustvarimo med neurejenimi – entropičnimi sestavinami – moko, sladkorjem, jajci, orehi,… – s tem, da  vložimo svoj čas, energijo ter pozornost, čudovito urejenost – sintropijo. Ravno to želimo doseči tudi z učenjem somatskega gibanja pri AEQ vajah. V naravi namreč vse teži k vse manjši urejenosti in razpadanju. Z našim vložkom energije in časa, učenjem, entropijo začasno ustavljamo in jo celo spreminjamo v sintropijo. Dosežemo večjo urejenost v delovanju agonistov in antagonistov, mišic, ki se morajo krajšati in daljšati pri vsakem, še tako majhnem gibu, da bo skladen in neboleč.

Pri peki moramo delati zavestno, razmisliti, kolikšna je količina posamezne sestavine, kakšen je vrstni red dodajanja sestavin,… Dobro se je tudi prilagoditi dani situaciji, na primer spreminjati količino tekočine, glede na suhost moke. Če začnemo delovati podzavestno, brez razmišljanja, mislim, da izdelek ne bo ravno najboljši. Ko se učimo in izvajamo AEQ vaje, moramo biti tudi tu čim bolj zavestni, skoncentrirani na to, kar delamo, saj bomo le tako lahko uspešno ponovno povezali um in telo. Ponovno se bomo naučili gibati na način, ki je najbolj ustrezen dani situaciji, spet bomo znali sprostiti mišice, ko bomo počivali in spali, ne bomo ujetniki podzavestnih gibalnih vzorcev.

AEQ metoda predstavlja gravitacijo kot zakon, ki smo ji seveda vsi izpostavljeni in jo moramo spoštovati. Če delujemo prevečkrat proti njej, je ne spoštujemo, če ne znamo odnehati in »poklekniti« pod težo, bo prišlo do tega, da si bomo sami sebi, s svojim egom spodnesli noge.  Doživeli bomo nesreče, poškodbe, bolečine. Testo za potico se zaradi delovanja gliv kvasovk, ki sproščajo ogljikov dioksid, dviguje in nasprotuje težnosti. Toda, če bomo v tem vztrajali, se bo testo sesedlo in mi bomo razočarani. 

AEQ metoda® nas uči, da delamo majhne korake, majhne spremembe, ki vodijo v boljše gibanje in počutje, v boljše odnose, v bolj zdravo in srečnejše življenje. To si moramo dovoliti in si upati. To si vsi zaslužimo. Kako pa je s potico? Lahko da je dobra, a vedno je lahko še boljša. V izboljšave nas bodo popeljale majhne spremembe, poskusi, kjer bomo skušali doseči še večjo harmonijo okusa in še boljši videz.

Želim vam dober tek in prijeten razmislek o AEQ metodi!

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode®, 3. stopnje