KONČATI, OPUSTITI ali raje SPREMENITI?

V življenju se večkrat znajdemo v situaciji, ko nam nekaj ne gre. To so lahko razne športne aktivnosti, projekti v službi, učenje, odnosi,…

Ko »ne steče kot bi moralo«, se nekateri ljudje običajno pričnejo preveč truditi, pretiravajo z aktivnostjo in rinejo z glavo skozi zid. Takšen push princip ne prinese ugodnega izida, vsaj dolgoročno gledano, ne. So pa tudi takšni, z drugačnimi osebnostnimi lastnostmi, ki prehitro vržejo puško v koruzo in odnehajo. Tudi takšen princip delovanja verjetno ni najboljši, še sploh, če se prične v življenju ponavljati.

Rezultati naših aktivnosti so posledica naših prepričanj in mišljenja. Ko se nam ustavi, ko nismo uspešni, kot bi si želeli, razmislimo kakšna so naša prepričanja, kje in kako smo jih pridobili in kako podpirajo našo aktivnost. Potem lahko postopoma  prepričanje spremenimo v obliko, ki nas bo bolj podpirala v določeni dejavnosti. Tako smo lahko v osnovnošolskih letih pridobili mišljenje, da se ne moremo naučiti dobro peti, saj nam je učiteljica  večkrat ponovila kako nimamo posluha. Takšno mišljenje nas res ne more podpirati, če si želimo naučiti se peti v kasnejših letih. Šele, ko spremenimo mišljenje, da je posluh nekaj, kar lahko z vajo pridobimo, bo naše učenje petja uspešnejše.

Ljudje tudi pogosto mislijo, da je za uspeh vedno potrebno veliko truda, pridnosti in morda tudi bolečine, v smislu reka: »No pain, no gain.« S prakticiranjem AEQ vaj® dobimo drugačno izkušnjo in lahko omenjeno prepričanje spremenimo. Z redno in pravilno vadbo se postopoma manjšajo in izginejo bolečine in težave. In pri tem se ne trudimo ter nikoli ne pretiravamo.

Ko pri izvajanju AEQ vaje® naletimo na težavo, ko giba ne zmoremo, ko nas zaboli,… z gibanjem ne prenehamo, tudi trudimo se ne, da bi dosegli boljši in večji gib, ampak pričnemo gib raziskovati. Začnemo ga spreminjati in opazujemo kaj se dogaja z občutki, s čutenjem. Razmišljamo, smo kreativni, otroško radovedni. Torej, namesto da se trudimo oziroma opustimo, raje spremenimo in se naučimo bolje in učinkoviteje narediti gib. Takšen način delovanja in razmišljanja pa postopoma prenesemo tudi na druga področja svojega življenja. Z manj truda, a z  boljšim opazovanjem, prilagajanjem, spreminjanjem, postane življenje bolj tekoče in radostno.    

AEQ metoda®, s pomočjo katere postane naša membrana vse mehkejša, pretočna in občutljiva, pa po drugi strani omogoča tudi, da hitreje prepoznamo stvari v življenju, situacije, za katere je bolje, da jih zaključimo, se jim odpovemo, saj nam ne prinašajo nič dobrega, oziroma so za nas destruktivne.    

Univerzalnega odgovora na izhodiščno vprašanje ni. Včasih je bolje aktivnost, ki nam ne gre najbolje, končati, a velikokrat je bolje, sploh če je za nas ta dejavnost pomembna, da se poglobimo vanjo, jo ustrezno transformiramo oziroma transformiramo odnos do nje. Dejstvo pa je,  če prakticiramo AEQ metodo® in AEQ vaje®, bomo lažje in hitreje začutili katero možnost je bolje izbrati.