Preseganje težav in ovir na poti do cilja

V življenju se srečujemo z raznimi problemi, težavami, pred nami se pojavljajo ovire. Lahko so na področju zdravja, partnerskih odnosov in odnosov v družini, na področju izobraževanja, na delovnem mestu oziroma na poklicni poti,…Pogosto se potem ljudje sprašujejo, zakaj se je to moralo zgoditi ravno njim, pomilujejo sami sebe, iščejo krivca v okolici in čakajo, da jih bo nekdo ali nekaj rešilo iz slabe situacije.

Takšno razmišljanje in premlevanje ter čakanje na odrešitelja nikoli ne vodi k rešitvi, oseba kvečjemu še bolj tone, ne vidi izhoda, postaja brezvoljna in depresivna. Zato je potrebno na probleme in težave začeti gledati z druge perspektive in začeti razmišljati drugače.

Na nekem ali na več področjih se težave pojavijo zato, ker smo tu v neravnovesju, ker smo delali nekaj narobe. Lahko da smo vlagali premalo energije, časa in pozornosti na primer v učenje in imamo težave, ker nimamo končanega izobraževanja. Lahko pa na kakšnem področju pretiravamo in zato druga področja zanemarimo, na primer poklicu posvečamo preveč pozornosti, časa in energije in nam vsega tega primanjkuje za družino in odnose s partnerjem in z otroci.

Bolezen, težava, ovira vedno nastopi kot opozorilo, da moramo začeti delovati drugače. To je trenutek, ko se moramo ustaviti in narediti analizo področja življenja, kjer trpimo in za katero si želimo, da bi bilo drugačno. Ugotoviti moramo kje smo in kam si želimo iti. Zakrivanje oči, jadikovanje, laganje samemu sebi ne pomaga. Prevzeti moramo odgovornost za situacijo, v kateri smo se znašli. Do stanja v katerem smo, smo prišli mi sami, s svojimi odločitvami in delovanjem.

Po analizi, soočenju in sprejemanju stanja pa sledi načrtovanje sprememb, ki vodijo v izboljšanje situacije, v ozdravitev telesa, odnosov,…Področje oziroma področja s težavami je potrebno zopet vrniti v ravnovesje, vrniti potrebno urejenost, sintropijo.

AEQ metoda® z AEQ vajami®je odličen način in pokazatelj, kako pristopiti k težavi in jo odpraviti. Ko po navodilih učitelja pričnemo z neko vajo ali gibi, lahko natančno spoznamo in analiziramo stanje v katerem so naše mišice, ki bi se morale v pravilnem in skladnem gibu sinhrono daljšati in krčiti. Lahko analiziramo usklajenost delovanja telesa in uma (ega) -ali delujeta kot celota ali hoče morda um/ego izrabiti telo, telo pa mu zaradi prevelikih obremenitev ne more več slediti. Nemalokrat smo ob teh analizah neprijetno presenečeni, v smislu – pa saj ni mogoče, da ne morem narediti nekega giba, brez da bi po nepotrebnem zakrčil skoraj celo telo, pa saj ni mogoče, da giba ne morem narediti gladko, mehko, ampak mi preskakuje, kot da bi se valil po stopnicah, a je sploh mogoče, da obstajajo mišice, ki jih sploh ne čutim ?! Ja, velikokrat smo šokirani.

Do teh ugotovitev, spoznanj, čutenja lahko pridemo, ker gibom namenimo veliko pozornosti, jih delamo počasi, zanje si vzamemo čas. Ko pa v življenju kar naprej nekam hitimo in po možnosti delamo več stvari hkrati, ne moremo občutiti stanja, v katerem se nahaja naše telo.

In potem sledi učenje, raziskovanje gibov, večanje čutenja telesa. Širimo in spreminjamo načine razmišljanja o gibanju, kot na primer: mišic ne raztegujemo na silo, ampak jih le daljšamo do točke, ko nam je še prijetno, telesa ne izrabljamo, ker tako hoče naš velecenjeni ego, iščemo vzroke, zakaj določenih mišic ne moremo bolj sprostiti,…

Učenje zahteva čas, zadostno vlaganje pozornosti in energije. Toda počasi, seveda če smo vztrajni, se stvari spremenijo na bolje. Seveda si običajno želimo, da bi bili učinki vadbe vidni čim hitreje. A razmislimo raje o hitrih spremembah – le-te ponavadi ne prinašajo nič dobrega (bolezen, nesreča, smrt pogosto pridejo kot strela z jasnega) in zaradi njih se pravzaprav sprememb podzavestno bojimo. Počasne, kontrolirane spremembe pa so velikokrat dobre in stabilne.

Z rednim učenjem, preučevanjem gibov, se mišice in možgani uskladijo, gibanje postane mehkejše, bolj gladko, bolečine izginejo.

In na takšen AEQ način lahko urejamo prav vsako področje našega življenja: od prej omenjenega zdravja, odnosov v družini, službi, šoli, do izboljšanja finančne situacije, zadovoljstva na poklicni poti,… Saj tisto, v kar vlagamo pozitivno pozornost, čas in energijo bo rastlo, se krepilo, večala se bo sintropija in prišlo bo do spremembe na bolje.