Menstrualne težave, nosečnost in porod

Velik odstotek žensk se srečuje z bolečo menstruacijo ali dismenorejo. Ta je lahko primarna ali sekundarna. Vzroki sekundarne dismenoreje so običajno anatomske nepravilnosti ali ginekološka obolenja, medtem ko gre pri primarni za bolečo menstruacijo brez prisotnih patoloških procesov v mali medenici.

Bolečina v spodnjem delu trebuha se pojavi zaradi povečanega krčenja maternice. Sicer je rahlo pulziranje prisotno ves čas in se ga ženske niti ne zavedajo. Namen zvečanega krčenja maternice, ki ga povzročajo tkivni hormoni prostaglandini, je luščenje notranje sluznice maternice, v katero se ni vgnezdilo oplojeno jajčece. Med krči se krčijo tudi krvne žile, zato je moten pretok krvi in s tem dotok kisika v tkivo maternice. To povzroča sproščanje snovi, ki povzročajo bolečino.

Veliko žensk, ki trpijo za primarno dismenorejo, ima močno izražen in konstantno aktiviran refleks rdeče luči, o katerem sem pisala že pred časom. Pretirano skrajšane mišice sprednjega dela trupa, napet trebuh, ramena potisnjena naprej, prav tako vrat in glava. Ko je takšno stanje prisotno dalj časa, pride do sprememb v delovanju organizma – spremeni se dihanje, presnova,…pa tudi menstruacije postanejo precej bolj boleče. S pomočjo učenja oziroma izvajanja AEQ vaj® zmanjšamo in s časom odpravimo refleks rdeče luči, s tem pa izginejo močne bolečine.

Nosečnost je za žensko sicer naravno stanje, ki pa še zdaleč ni enostavno niti  za telo niti za duševnost. Ali se lahko ženske na nosečnost pripravijo? V večini primerov se priprave pričnejo, ko ženska izve, oziroma dobi potrditev, da je noseča. Toda zanjo in za otroka bi bilo veliko bolje, da bi s tem delom  pričela že prej in ne bi vsega prepustila naključjem.

Poskrbeti mora za zdrav in uravnotežen način prehranjevanja, opustiti škodljive razvade, kot so tobak, alkohol. Zagotoviti si mora zadostne količine folne kisline za rast in razvoj zarodka (zelenjava, oreščki, polnozrnata žita), dovolj kalcija, železa.

Kaj pa odnosi? So v družini nerazrešene zadeve? So opazni vzorci obnašanja in delovanja, ki se vlečejo že več rodov, od starih staršev, staršev? Z vsem tem bi se morala hrabro soočiti in korak za korakom izboljševati stanje. Odkriti pogovori brez obtoževanja, sprejemanje drugačnih mnenj, odprtost, bodo pri tem v pomoč.

Zelo pomembno pa je tudi, da poskrbi za mišice, predvsem trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Mora jih čutiti, obvladati, jih znati sprostiti, podaljšati.  Da je ne bo neznosno bolel križ, da ji ne bodo zatekale noge, da se bo otrok v njenem trebuhu lahko premikal, obračal in imel pred porodom pravilno lego.  V ta namen je zelo priporočljivo, da se že pred nosečnostjo spozna z AEQ somatskimi vajami. S pravilnim izvajanjem vaj se bo naučila obvladovati mišice trupa in bo lahko tako v nosečnosti lažje prepoznala spreminjanje telesne drže zaradi spreminjanja težišča telesa ter jo korigirala. Med počitkom, spanjem bo znala  sprostiti mišice, saj ji bodo omenjene vaje preprečile senzorno-motorično amnezijo. Dobri učinki AEQ vaj se bodo odrazili tudi med samim porodom, ko bo lažje sprostila spodnji del trebuha ter mišice medeničnega dna, po drugi strani pa stisnila prepono, prsne mišice in zgornji del trebuha. Po porodu  bo lahko hitreje in učinkoviteje povrnila držo in gibanje, ki jo je imela pred nosečnostjo. In seveda vse to bo doprineslo k zdravem in srečnem razvoju novega življenja.