Odpravljanje vzrokov ali simptomov bolezni?

Človeško telo je čudež narave. Popolna usklajenost njegovih delov, popolna struktura in dovršeno funkcioniranje. Seveda velja to za idealne razmere in življenje v popolnem ravnotežju. Na žalost je v današnjem času takšno stanje praktično nemogoče doseči in ohranjati. Zaradi najrazličnejših razlogov (pritiski in zahteve okolice, lastna pričakovanja, odnosi, v končnem pa seveda tudi naravni zakon entropije, ki vodi v nered in propad), se naše ravnotežje ruši.

Telo nas sicer na to ves čas opozarja, ko se počutimo neprijetno, ko nas zbada, kljuva, zateguje, ko se javi bolečina. Na to največkrat ne odreagiramo, rekoč, saj bo minilo ali pa stopimo po najenostavnejši poti in vzamemo tableto. Ko pa pride do večjih težav in bolezni, poiščemo pomoč. Običajno je ta pomoč usmerjena na odpravljanje bolezenskih znakov, vzrokov pa se le malokdo dotakne. A to je tako, kot da bi gasili požar, vira ognja pa ne bi odstranili. Zato večina bolezni preraste v kronična stanja, ki jih bolj ali manj uspešno obvladujemo s kopico zdravil, fizioterapijami in z masažami.

Če se želimo resnično pozdraviti in odpraviti kronične težave, moramo pričeti odpravljati vzroke. Bolezenski znaki so samo posledica, in ko odpravimo vzrok zanje, bodo izginili. Iskanje vzrokov in njihovo odpravljanje zahteva naš čas, pozornost in energijo za ukvarjanje s samim sabo. Običajno tudi ni najbolj prijetno, zato je takšno delovanje zahtevno opravilo, a nagrada v obliki zdravja in dobrega počutja je velika. Prevzeti je potrebno odgovornost za stanje, v katerem se nahajamo – od tu moramo začeti, potem pa sledi analiziranje in spreminjanje.

Kot primer vzemimo hipertenzijo, stanje kronično povišanega krvnega tlaka. To je pritisk, s katerim deluje kri na stene krvnih žil. Žile, ki so dalj časa izpostavljene previsokemu tlaku, se postopoma spreminjajo – se zadebelijo in otrdijo. Hipertenzija vodi v bolezni srca in ožilja, slabša delovanje ledvic, povzroča težave z vidom, povečuje možnost infarkta. Ljudje znižujejo previsok krvni tlak večinoma z zdravili. Odpravljajo simptome, saj v devetdesetih odstotkih primerov medicina ne pozna razloga za takšno stanje.

AEQ metoda® je usmerjena v iskanje ter odpravljanje vzrokov težav in bolezni. Visok krvni tlak razlaga kot posledico povišanega notranjega pritiska v telesu. Do njega pa pride zaradi konstantno prenapetih mišic. Povišan notranji pritisk pretirano stiska žile. V tako stisnjenih žilah je pretok krvi manjši, ker pa mora biti pretok krvi zadosti velik, da oskrbuje vse celice s kisikom in hranljivimi snovmi, posledično naraste krvni tlak. Ko odpravimo konstantno preveliko, neprimerno  notranjo napetost, se bo tudi krvni tlak v večini primerov normaliziral. Sprostiti moramo torej neustrezno napete mišice. Najprej jih moramo ob izvajanju AEQ vaj sploh začutiti, ugotoviti stanje v telesu, potem pa jih pričeti sproščati in odpravljati razloge pretirane zakrčenosti (neizražena čustva, neurejeni odnosi). Takšna je pot, ki vodi v odpravljanje vzrokov bolezni in v boljše zdravje.