Učinkovitost, neučinkovitost

Ljudje pogosto ugotavljamo in preverjamo, kako učinkoviti oziroma neučinkoviti smo v svojih aktivnostih, dejanjih, odločitvah. Se učinkovito učimo, pospravimo stanovanje, pokosimo, smo učinkoviti pri dogovorih na sestanku, sprejmemo učinkovite odločitve,…?

Kako učinkoviti smo v neki dejavnosti, je odvisno od razmerja med tistim, kar smo vložili  (količina časa, energije, pozornosti) in dobljenim (rezultati). Ko vložimo več kot dobimo, smo neučinkoviti. Posledica tega je, da smo nezadovoljni, prevevajo nas slabi občutki, lahko smo jezni. In obratno smo zadovoljni, veseli, ugodno se počutimo, ko je rezultat naše aktivnosti enak ali celo nekoliko večji, kot je bil naš vložek.

Včasih je bilo preživetje ljudi odvisno od njihove (ne) učinkovitosti. Kdor je jedel več hrane, kot jo je bil sposoben pridelati na polju in je kuril več lesa, kot ga je pripravil za zimo, je bil v resnih težavah. V današnjih časih od tega nismo več tako odvisni, saj so namesto nas učinkoviti stroji in aparati. So pa prisotni, kot sem že omenila, občutki zadovoljstva, ko smo učinkoviti  v delovanju, kjer nas aparature ne morejo nadomestiti. Ne gremo v negativno bilanco, saj nam ostaja zadosti časa, energije in pozornosti.   

Se kdaj vprašate in preverite kako učinkovito se gibljete? Ali pri določenem gibu obremenite le mišice, ki so za to potrebne, ali napnete zraven še kopico drugih? Če to delate pogosto, izgubljate veliko energije po nepotrebnem in se izčrpavate. Kako radi hodite ali tečete oziroma koliko vas to utruja in  morda celo povzroča bolečine, je dober pokazatelj ali je vaše gibanje učinkovito.  

AEQ metoda® veliko pozornosti namenja prav učinkovitosti in njenemu izboljšanju. Ob izvajanju AEQ vaj dobro začutimo koliko truda vložimo v gib in kakšen le-ta potem tudi je. Smo ga naredili lahkotno, brez pretiranega truda, ob pravilnem napenjanju/krajšanju in sproščanju/daljšanju mišic? Se avdio  učitelja, ki daje navodilo za vajo sklada z video izgledom narejenega giba izvajalca vaje? Če lahko odgovorimo pozitivno, smo gib naredili učinkovito in to v nas vzbuja pozitivne občutke. V nasprotnem primeru pa moramo vložiti več učenja in raziskovanja. To nam bo postopoma povečalo urejenost, povezanost telesa in zavesti in s tem tudi učinkovitost gibanja. Izboljšali bomo kompleksnost gibanja. Imeli bomo tudi več energije.

Vse, kar izkusimo in se naučimo glede učinkovitosti pri izvajanju AEQ vaj, pa lahko prenesemo tudi na vsa druga področja življenja. Če nam neka dejavnost, ki jo moramo opravljati, povzroča slabo voljo, bolečino in z rezultati dela nismo zadovoljni, pri njenem izvajanju verjetno nismo dovolj učinkoviti. Potrebno je definirati stanje, potem pa s proučevanjem in učenjem poiskati nov, primernejši in učinkovitejši način izvedbe, ki nam bo omogočil več zadovoljstva. Tako si z učenjem, spreminjanjem in urejanjem sebe ustvarjamo življenje, kjer smo srečnejši, bolj izpolnjeni in lažje dosegamo cilje.